Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

lördag 23 juni 2012

Uppenbarelseboken 18. Babylons fall

(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Upp.18:1 ”Efter allt detta såg jag en ängel komma ner från himlen. Han hade stor makt, och jorden lystes upp av hans härlighet.
(Se även: Hes.43:2; Upp.10:1).
Förklaring: I detta kapitel möter det Babylon, som Johannes låter vara representant för all världens ondska, sin totala undergång. Alla som försöker lägga hinder ivägen för Guds syften kommer att möta ett våldsamt slut.

Om Uppenbarelsebokens användning av begreppet Babylon se noten till 14:8.

2 Han ropade med stark röst: ”Den stora staden Babylon har fallit. Hon har blivit en plats där demoner bor, ett tillhåll för alla onda andar, en plats där avskyvärda rovfåglar samlas.
(Se även: Jes. 13:19-22; 14:23; 21:8-9; Jer.50:39; Upp.14:8).
3 Domen har fallit över den prostituerade, över den stad som drog med sig världens folk i sin sexuella lössläppthet och blev orsak till att de nu får dricka Guds vredes vin. Makthavarna i jordens alla länder har legat med henne, och affärsmän i hela världen har blivit rika på hennes omåttliga lyx och överflöd.”
(Se även: Hes. 27:9-25; 1Tim. 5:11; Upp.17:2).
Förklaring: Affärsmännen i det romerska imperiet gjorde stora pengar på samhällets benägenhet till synd och syndiga nöjen genom att utnyttja detta för sina egna syften.
Vi ser samma sak hända i vår tid. Affärsidéer och styrelseskick har ofta sin grund i ett begär efter pengar och makt.
Många begåvade personer har frestats att dra fördel av ett ont system för att själva skaffa sig rikedom. Som kristna uppmanas vi att vara på vår vakt mot den förtrollning som pengar, status och detta livets goda lätt utövar på människan. Vi ska ha samma värderingar för vårt liv som Kristus hade: betjäna, ge, uppoffra oss, lyda och tala sanning.

4 Sedan hörde jag en annan röst från himlen säga: ”Gå bort från henne, mitt folk, så att ni inte syndar tillsammans med henne och får samma straff som hon.
(Se även: 1 Mos.19:12-13; Jes.52:11; Jer.51:6,9,45; 2 Kor.6:17).
5 För hennes synder har staplats på varandra och når ända upp till himlen, och Gud har inte glömt bort det onda hon har gjort.
(Se även: Jer.51:9; Jona.1:2; Upp.16:19).
6 Behandla henne som hon har behandlat er, ge henne dubbelt igen för allt hon har gjort. Hon gav andra av sin dryck, så ge henne nu en dryck som är dubbelt så bitter.
(Se även: Ps.137:8; Jer.51:24; Upp.17:4).
7 Hon omgav sig med lyx och överflöd, så låt henne nu få smaka på lika mycket plåga och sorg. Hon säger till sig själv: ’Jag sitter här som drottning. Jag är inte änka och kommer aldrig att få uppleva sorg.’
(Se även: Jes. 47:7-8).
8 Men på en enda dag ska plågorna drabba henne. Hon ska få uppleva död, sorg och hunger, och hon ska brännas upp i eld, för Herren Gud som dömer henne är mäktig.
(Se även: Jes. 47:9; Jer.50:31,34; Upp.17:16).
Förklaring: Babylon levde i ”lyx och överflöd” och skröt: ”Jag sitter här som drottning. Jag är inte änka och kommer aldrig att få uppleva sorg.”
Denna världens rika och mäktiga drabbas ofta av just denna attityd.
Det är lätt för den som är ekonomiskt oberoende att känna sig osårbar och trygg, tro att allt är under kontroll och att man varken behöver Gud eller någon annan.
En sådan inställning är utmanande mot Gud och hans dom blir hård.
Vi får befallningen: ”Gå bort…synda inte tillsammans med henne”. (18:4). Du som har en trygg ekonomisk ställning får inte bli självbelåten och tro att du kan klara dig på egen hand. Använd dina tillgångar för att hjälpa andra och för att flytta fram positionerna i Guds nya värld.

9 Världens makthavare, som deltog i hennes sexuella lössläppthet och njöt av hennes lyx, ska gråta och jämra sig över henne när de ser röken stiga upp från hennes förkolnade rester.
(Se även: Ps.58:11; Jer.50:46; Hes.26:16; Dan.4:14; Upp.17:2).
Förklaring: De som har maktpositioner i Satans ekonomiska system kommer att sörja över Babylons fall.
Ledarna sörjer – de övervakade Babylons alla rikedomar och hade genom sin ställning möjlighet att skaffa sig egna fördelar.
Affärsmännen sörjer – Babylon var deras bästa kund.
Sjöfart och annan fraktverksamhet stannar upp – det finns inga varor att frakta. Det onda världssystemets fall drabbar alla som drog fördel av det och levde på det. Ingen kommer att bli opåverkad.

10 De kommer att stå på långt avstånd av rädsla för att drabbas av samma straff, och de ska ropa: ’Olycka, olycka har drabbat dig Babylon, du starka stad! I ett enda ögonblick har domen kommit över dig.’
(Se även: 4Mos.16:34; Amos 5:16; Upp.14:8).
Förklaring: De som sitter fast i denna världens system kommer att förlora allt när det upphör. De som bara kämpar för materiella värden har inget kvar när de dör, eller om de dessförinnan går miste om sina ägodelar.
Vår tro, vår karaktär och förmågan att göra goda gärningar är sådant som vi faktiskt kan ta med oss till den nya jorden. Detta är mer värt än all världens pengar, makt och nöjen.

11 Jordens affärsmän ska sörja och gråta över henne, för det finns ingen kvar som kan köpa deras varor.
(Se även: Hes.27:27; Upp.18:3).
12 Det finns ingen marknad för deras guld och silver, deras ädelstenar och pärlor, deras tyger av linne och siden, deras mörkröda och lysande röda1 tyger, deras välluktande trä, deras varor av elfenben och dyrbara träslag, deras koppar, järn och marmor,
13 deras kryddor, parfymer, salvor och rökelse, deras vin, olivolja, fint mjöl och vete, deras boskap, får och hästar, eller för deras vagnar, slavar och krigsfångar.
(Se även: 1Tim.1:10).
Förklaring: I listan på varor kan vi utläsa hur oerhört materialistiskt detta samhälle är. Få av dessa varor är nödvändigheter, de flesta är lyx.
Samhället har blivit så eftergivet att många tagit till oärliga medel för att tillfredsställa sina egna begär. Till och med människoliv har blivit en handelsvara i Babylon.
Det är med förvåning och förskräckelse vi kan konstatera att mycket av detta, som i antiken ansågs vara yppersta lyx, i dag återfinns i våra egna hem. I dagens överflödssamhälle är det lätt att tro att man klarar sig utan Gud.

14 ’Allt det vackra du längtade efter har gått förlorat’, ropar de. ’All den lyx och prakt som du värderade så högt kommer aldrig att tillhöra dig mer. Alltsammans är borta för alltid.’
15 Ja, affärsmännen, som blev rika genom att sälja detta till henne, ska stå där på avstånd av rädsla för att drabbas av samma straff, och de ska gråta och jämra sig och säga:
16 ’Olycka, olycka har drabbat dig, du stora stad, som bar kläder av finaste linne och mörkröda och lysande röda tyger, och som hade smycken av guld, ädelstenar och pärlor.
(Se även: Luk.16:19; Upp.17:4).

17 I ett enda ögonblick försvann all din rikedom!’Och alla handelsfartygens kaptener och passagerare och besättningar, ja, alla som lever av att segla på havet, ska stå på långt avstånd,
(Se även: Jes.47:9; Hes.27:27-36; Jona 1:6; Upp.17:16).
18 och när de ser röken stiga upp från hennes förkolnade rester ska de ropa: ’Aldrig har det funnits en stad som denna!’
(Se även: Hes. 27:30,32; Upp.13:4).
19 Och de ska strö jord på huvudet för att visa sin sorg, och de ska klaga och ropa: ’Olycka, olycka har drabbat denna stora stad, som gjorde alla fartygsägare rika genom sin längtan efter lyx. I ett enda ögonblick har allt gått förlorat.’
(Se även: Hes. 27:30).
Förklaring: Guds folk ska inte leva för pengar utan vara på ständig vakt mot girigheten, som alltid står på lur.
Pengar är värdelösa i evigheten och girighet betraktar Gud som synd.

20 Men gläd er över hennes öde, du himmel och alla ni som tillhör Gud, och ni Jesus sändebud och profeter som framfört hans budskap, för Gud har äntligen dömt henne för det hon gjorde mot er!”
(Se även: Jer.51:48; Luk.11:49-50; Upp.6:10; 12:12; 19:2).
21 Sedan lyfte en väldig ängel upp en sten, stor som en kvarnsten, och kastade den i havet och sa: ”Med samma kraft ska Babylon, den stora staden, störtas ner i djupet och försvinna för alltid.
(Se även: Jer.51:63-64; Dan.11:19).

22 Aldrig mer ska ljudet av musik från harpor, flöjter och trumpeter höras i dig. Aldrig mer ska hantverkare av något slag finnas i dig. Aldrig mer ska någon mala säd i dig.
(Se även: Hes.26:13).
23 Aldrig mer ska en lampa lysa i dig. Aldrig mer ska några glada röster från brud och brudgum höras i dig. Dina köpmän styrde handeln i hela världen, och du bedrog alla med din magi och ockultism.
(Se även: Ords.4:18-19; 24:20; Jer.7:34; 16:9; Nah.3:4).
24 På dina gator rann blodet från profeterna som framfört ditt budskap och från dem som tillhör Gud, ja, du såg till att människor mördades över hela världen.”
(Se även: Matt.23:35-36; Upp.16:6; 17:6).

Inga kommentarer: